کتاب؛ پیش‌زمینه توسعه فرهنگی

تاریخ انتشار : ۰۸ دي ماه ۱۳۹۴

در دویست و هفتاد و ششمین نشست  کتاب و کتابخوانی کشور که به میزبانی شهرستان سروستان  و در تالار حافظ این شهرستان برگزار شد، کورش کمالی سروستانی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس،یکی از میهمانان ویژه این مراسم، کتاب «فرهنگ مردم سروستان» اثر ماندگار استاد صادق همایونی را معرفی کرد.
 
وی در معرفی این کتاب گفت: در سال 1349 زمانی که این کتاب گرانسنگ به همت استاد صادق همایونی به چاپ رسید هیچ یک از شهرهای ایران دارای چنین کتابی نبود و این نخستین منوگراف علمی در آن روزگار بود.
 
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس افزود: استاد انجوی شیرازی که در آن روزگار ریاست دفتر مرکزی فرهنگ مردم ایران را به عهده داشت در مقدمه کتاب این طور می نویسد: «اینک می توان به جرأت ادعا کرد که در میهن ما تا امروز کار جمع آوری و تنظیم مردم یک شهر، به این دقت و امانت انجام نشده است و این کتاب می تواند نمونه و سرمشق قابل اعتمادی برای پژوهندگان و گردآورندگان فرهنگ مردم ایران باشد.»
 
کمالی سروستانی با اشاره به برخی ویژگی های این کتاب ارزشمند گفت: این کتاب روایت زندگی مادی، معنوی و اجتماعی مردم سروستان در دهه چهل است با نگاهی به گذشته تاریخی سروستان. فرهنگ مردم یا فولکلور در تعریف علمی در برگیرنده فرهنگ مردم یک سرزمین است از تولد تا مرگ. سنت های بومی، خرافی، دینی، عینی و علمی. همه آن چیزهایی که انسان در آن زاده می شود، می بالد و می میرد.
 
مدیر مرکز سعدی شناسی در ادامه سخنان خویش گفت: فرهنگ هر شهری معرفی هویت آن شهر است. شهر در روند تاریخی خود زاده می شود، می بالد، رشد می کند و در مرحله تاریخی از نظر کالبدی و فرهنگی خود را ترمیم می کند. گاهی ارتقا می یابد و گاه فرو می ریزد.
 
وی همچنین تصریح کرد: شهر باید از ظرفیت های لازم برای تقویت و رشد فرهنگ جامعه شهری برخوردار باشد. شهر برای زندگی نیازمند روح است. به اندیشه، خلاقیت، زیبایی و دوستی، اخلاق، اقتصاد، توسعه و برنامه نیاز دارد اما آیا امروز سروستان هیچ طرح جامع توسعه داشته یا دارد؟
 
کمالی سروستانی اضافه کرد: فرهنگ به ما هویت می بخشد و متمایز می کند. فرهنگ روابط اخلاقی و خلاق را در میان مردم رواج می دهد و به همین دلیل است که در روزگار ما توسعه فرهنگی را به عنوان شاهراه توسعه پایدار می شناسند.
 
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس، کتاب را عصاره اندیشه ناب انسان عنوان کرد و اظهار داشت: خرد و آزادی دو گوهر دردانه زندگی آدمی است که با دانش، بینش و آفرینش به دست می آید و کتاب به عنوان عصاره اندیشه ناب انسان نقشی بی بدیل در این زمینه دارد. از این رو است که اگر ما به حفظ، گسترش و تعالی فرهنگ دینی، ملی، منطقه ای، شهری و توسعه فرهنگی می اندیشیم باید به کتاب بیاندیشیم.
 
وی در پایان سخنان خویش گریزی هم به دغدغه های امروز سروستان زد و گفت: سروستان برای توسعه پایدار و ماندگار نیازمند توسعه فرهنگی و توسعه فرهنگی نیازمند مردمان فرهنگی است. نسل جوان سروستان توانمند، آگاه و علاقمند اما رنجور، بی برنامه و بدون پشتوانه است. این شهر از کتابخانه بزرگ، کتابفروشی، سینما، تئاتر، موسیقی در مضیقه است.
 
 کمالی سروستانی تصریح کرد: سروستان نیازمند رستاخیز فرهنگی است تا سروستان را گلستان کند. تشکیل انجمن دوستداران کتاب، تدوین طرح جامع توسعه شهر و شهرستان، تشکیل نهادهای اقتصادی اشتغال زا و از همه مهمتر ترویج دوستی، همدلی و همزبانی گام هایی است در رسیدن به قله بلند توسعه سروستان. امید که با هم بیاندیشیم، بکوشیم و کاری کنیم کارستان برای فردای سروستان.
 

 





دسترسی‌ها
  زندگینامه
  رویداد
  سخنرانی
  گفت و گو
  مقاله
  کتاب‌
  عکس های شخصی
  درباره کوروش کمالی
  ارتباط با من
  آر اس اس